pretraži katalog knjižnice

POJMOVI KOJI ĆE TI POMOĆI U PRETRAŽIVANJU

Ključne riječi su pojmovi vezani uz temu koju pretražujemo. Mogu biti šireg ili užeg značenja u odnosu na pojam pretraživanja. Pretraživanje po ključnim riječima u katalogu obuhvaća sve zapise koji sadrže određenu riječ u naslovu, podnaslovu ili predmetnici.

Mali savjet: posluži se asteriskom (*) kako bi rezultati pretraživanja uključili sve gramatičke oblike jedne riječi (npr. pretraživanje po trigonometrij* će uključiti rezultate trigonometrija, trigonometrije. trigonometrijske.

Predmetnice se odnose na sadržaj rada. Okupljaju na jednom mjestu radove koji govore o istoj temi. U našem knjižničnom katalogu neke vrste građe nemaju predmetnice pa se stoga ne mogu pretražiti po predmetu. To su beletristika, izvorna filozofska djela, note, zemljovidi, udžbenici za osnovnu i srednju školu…

Kako bi pretragom obuhvatili što veći broj radova koje sadrže neki od oblika ključne riječi, potrebno je upisati početak/korijen te riječi uz znak za kraćenje * . Na primjer, pretragom po riječi škol* obuhvatiti ćemo zapise o radovima koji se odnose na školu, škole, školski, školarci itd.

Možemo. Za bilo kakvu pomoć možete nam se obratiti e-mailom na informator@svkri.hr, telefonski ili osobno na informacijskom pultu. Možete također naručiti pretraživanje putem našeg e-zahtjeva koji će biti obrađen u najbržem mogućem roku. Cijena takvog pretraživanja je 40,00 kn po satu, a jedini preduvjet je da imate važeće članstvo u našoj Knjižnici.

NAUČI KAKO PRETRAŽITI LITERATURU ZA TEMU SVOGA RADA