Zotero

O ZOTERU

  • Zotero je besplatan program za organizaciju i upravljanje bibliografskim podacima

  • Pomaže pri pisanju, organizaciji i pohrani radova

  1. Instalacijsku datoteku alata Zotero moguće je preuzeti sa web adrese: https://www.zotero.org/download

  2. Potrebno je odabrati odgovarajuću instalacijsku datoteku s obzirom na korišteni operacijski sustav, a nakon toga  pokrenuti instalacijski paket i slijediti upute.
  • Program Zotero sastoji se od tri glavne kolone.
  • U lijevoj koloni nalaze se mape i kolekcije koje korisnik sam stvara i organizira. U lijevoj koloni nalaze se i oznake (tagovi) koje korisnik također sam dodijeljuje člancima koje pohranjuje u program.
  • U središnjoj koloni nalazi se dokumenti iz označene mape u lijevoj koloni. Na taj način korisnik može vidjeti koje sve dokumente ima pohranjene u određenim mapama.
  • U desnoj koloni nalaze se detalji dokumenta koji je označen u središnjoj koloni. U desnoj koloni postoji mogućnost uređivanja podataka vezanih za dokument, ukoliko su oni nedostatni ili pogrešni.

Zotero je moguće povezati s Wordom na način da se ugradi dodatak u Word. Na taj način se ta dva programa povezuju, što omogućuje direktnu izradu referenci u tekstu, kao i bibliografije.  Moguće odabrati citatni stil prema kojem se izrađuju reference i bibliografija.

Zotero Connect je dodatak za web preglednik koji se može instalirati ovim putem. Nakon instalacije dodatka, u desnom gornjem kutu preglednika pojavit će se dugme koje omogućuje spremanje članaka, web stranica i ostalih vrsta dokumenata direktno s web stranice u program Zotero.

Pokreni video